Zima to pora roku, podczas której dostęp do świeżych warzyw i owoców jest nieco utrudniony. Ich zakupu nie ułatwia fakt, że ceny poszły w górę i niektóre warzywa są niemal dwa razy droższe niż zeszłej zimy. Jak więc zaplanować zdrowe odżywianie, kiedy dostęp do tego, pełnego witamin pożywienia jest tak utrudniony? Mimo wszystko nie warto z nich rezygnować, a raczej zastępować nimi niektóre inne posiłki. Zastanówmy się jak to może wyglądać w praktyce.
Warzywa na stole zimą
Po pierwsze, warto stawiać na rodzime warzywa, koszt zakupu których wcale nie jest taki duży. Możemy udać się na targ i wybrać marchewkę, której cena za kilogram nie powinna być zbyt wysoka. Korzystając z sezonu jesiennego, wato zaopatrzyć się w dynię i zrobić z niej przetwory takie jak mus, który będziemy mogli użyć do wielu dań. Sprawdzonymi mogą być kremy właśnie z marchwi, czy też z dyni bądź połączenie tych dwóch składników w zupie marchwiowo-dyniowej. Warto do niej dorzucić jednego lub dwa ziemniaki, dzięki czemu będzie ona jeszcze bardziej sycąca. Poza tym, niektóre stanowiska na targach prowadzone przez gospodarzy, którzy sprzedają swoje własne towary, mogą oferować warzywa po nieco niższych cenach, szczególnie jeśli wiedzą, że warzywa niesprzedane danego dnia, na następny dzień będą się nadawały tylko do wyrzucenia. Warto nawiązać na targu znajomość z takimi sprzedawcami.
Warzywa z marketu
Kolejną możliwością jest zakup warzyw z marketu, które niejednokrotnie można kupić po korzystnych cenach w czasie promocji lub wyprzedaży. Co prawda warzywa te nie będą prawdopodobnie tak zdrowe jak te z targu, jednak lepiej zaopatrzyć się w takie, niż nie zjeść ich wcale. Poza tym, naszą dietę możemy uzupełnić o pełnowartościowe kasze, brązowy ryż i od czasu do czasu zrezygnować z mięsa właśnie na rzecz warzyw, czy orzechów. Dzięki temu będziemy mogli na nie przeznaczyć nieco więcej środków.