Zdrowe warzywa na początek wiosny

Kiedy już przeżyliśmy zimę i uniknęliśmy niechcianych przeziębień, z pewnością chcemy zachować taką samą dobrą formę wiosną. Może nam pomóc spożywanie odpowiednich pokarmów, w tym warzyw, które wiosną są coraz łatwiej dostępne. Na rynkach i targowiskach pojawiają się świeże warzywa od sprzedawców posiadających swoje własne uprawy, dzięki czemu mamy większą pewność, że warzywa przez nich oferowane są zdrowsze. Trzeba zresztą zauważyć, że takie świeże naturalne warzywa są też smaczniejsze. Które z nich wybierać na wiosenny obiad lub przekąskę?

Jakie warzywa wybierać

Jak już wspomnieliśmy, najlepiej wybierać warzywa naturalne, które pochodzą ze sprawdzonych upraw. Jeśli nie znamy nikogo kto by takie warzywa sprzedawał, warto zasięgnąć języka. Zazwyczaj znajomi, którzy regularnie robią zakupy na targowisku powinni wiedzieć kto i co sprzedaje. Zdarza się jednak, że nie mamy dostępu do tego rodzaju miejsc i musimy kupować warzywa w supermarkecie. Tutaj niestety zazwyczaj są to warzywa, które będą zawierały w sobie więcej składników chemicznych mających na celu zapobiec ich psuciu się przez dłuższy czas. Mimo wszystko warto się na nie zdecydować jeśli nie mamy innego wyboru, gdyż tak czy inaczej dostarczą nam pewną ilość niezbędnych witamin i składników odżywczych.

Własny ogródek

Wiele osób posiadających swoje ogródki przydomowe lub ogródki działkowe, decyduje się na uprawę własnych warzyw. W takim przypadku mamy największą gwarancję, że będą to okazy zdrowe i naturalne. Niestety, mimo wszystko będą zawierały pewne środki chemiczne, gdyż bez nich zazwyczaj nie da się wyhodować warzyw. Albo gleba jest do nich nieodpowiednia, albo zostaną one zjedzone przez szkodniki, zanim zdążą osiągnąć taki rozmiar, który pozwoli na ich zerwanie i zjedzenie lub ugotowanie. Mimo wszystko własny ogródek jest naprawdę dobrym pomysłem, gdyż możemy posadzić w nim co tylko będziemy chcieli i unikniemy przepłacania za warzywa na targowiskach czy w supermarketach. Zapewnimy sobie przy tym spora dawkę niezbędnych witamin.