Dla większości ludzi cukier jest jednym z produktów pierwszej potrzeby. Słodzimy nim kawę, herbatę, dodajemy do wypieków, czy przetworów. Jest on również głównym składnikiem w ciastkach, czekoladach, batonach i innych produktach, o których zawartości często nie mamy pojęcia. Niekiedy brakuje nam także świadomości uzależnienia od cukru i powiązanych z tym konsekwencji.
Jak dostrzec uzależnienie od cukru?
Nieoparta chęć zjedzenia słodkości to codzienna rutyna uzależnionych od cukru. Osoby te zazwyczaj nie są tego świadomi, działając pod wpływem amoku. Zdarza się, że w ten sposób odreagowują problemy i stres. Dzieje się tak, ponieważ cukier wytwarza dopaminę i endorfiny, które poprawiają samopoczucie. Jest to jednak chwilowy stan, gdyż każde obniżenie się tych hormonów jest bardzo odczuwalne. Objawy uzależnienia to ciągła chęć dostarczenia cukru do organizmu, zmęczenie, znużenie, trądzik, ból głowy, a nawet wymioty.
Powikłania związane z nadmiernym dostarczaniem cukru do organizmu
Cukier spożywany w nieograniczanych ilościach może znacząco zrujnować nasze życie. Wpływa na podwyższenie poziomu glukozy w organizmie, przez co trzustka zmuszona jest do wydzielania większej ilości insuliny, która obniża poziom cukru we krwi. Nadmiernie wykorzystywana trzustka prowadzi do insulinooporności. Skutkuje to cukrzycą, tyciem, nadciśnieniem tętniczym oraz zaburzeniem pracy serca. Cukier źle wpływa na układ krwionośny i swobodny przebieg krwi. Obniża odporność i zwiększa ryzyko rozwoju nowotworów. Osłabia również stan kości i zębów, powodując próchnice oraz infekcje.