Owoce wspomagające odchudzanie

Przejście na skuteczną dietę nie jest proste. Często samodzielny dobór składników do posiłku, bez pomocy dietetyka nie daje nam satysfakcjonujących efektów. Ważne jest dostarczanie do organizmu minerałów i witamin. Jednym z produktów niezbędnych w zdrowym odżywianiu są owoce. Są one bowiem źródłem cennych składników, a co interesujące, dobrze dobrane wspomogą proces odchudzania.

Właściwości owoców

Owoce, które korzystnie wpłyną na dietę powinny oczyszczać organizm z toksyn oraz ułatwiać trawienie. Ważne jest również dobre działanie na pracę żołądka i jelit. Zawartość dużej ilości energii pobudzi do spalania tłuszczu. Szczególna uwaga powinna się skupić na ilości kalorii w owocach. Jak wiadomo, są one słodkie i posiadają znaczną ilość cukrów prostych. Aby dieta była skuteczna należy wybierać owoce niskokaloryczne i wzbogacone cennymi składnikami. Są to kwasy omega-3, błonnik, chrom, wapń oraz wszelkiego rodzaju witaminy.

Przykłady zdrowych i wpływających na masę ciała owoców

Ananas pozytywnie wpływa na trawienie oraz pracę jelit. Zawarty w nim błonnik sprawia, że bez zbędnych kalorii będziemy czuć sytość w organizmie. Oznacza to brak odkładania się tkanki tłuszczowej i szybką przemianę materii.

Grejpfrut doskonale działa na metabolizm oraz jelita. Usprawnia usuwanie niepotrzebnych toksyn i wspomaga odchudzanie. Jego niska zawartość cukru jest powoli rozkładana i tym samym nadaje sytości na długi czas. Dodatkowo jest bogatym źródłem witaminy C.

Arbuz składa się głównie z wody, dlatego jest dobrym sposobem na wypełnienie żołądka. Posiada właściwości przyspieszające przemianę materii i spalanie tłuszczu. Warto jednak pamiętać, iż pomimo wspaniałych wartości ma w sobie nieco cukru, dlatego powinien być spożywany z umiarem.

Truskawki zawierają ogromną ilość witamin, wapnia i fosforu. Dobrze działają na układ pokarmowy oraz otaczają organizm naturalną florą bakteryjną. Posiadają cenny błonnik ułatwiający trawienie, a także dużą ilość wody, która daje efekt sytości. Zaletą truskawek jest niskokaloryczność i ochrona układu odpornościowego.

Jeżyny bogate są w witaminy A oraz E, a także błonnik, magnez i wapń. Owoce te poza dostarczeniem ważnych składników, wpływają również na szybkie spalanie tłuszczu i pobudzają metabolizm do działania. Dzięki antyoksydantom zmniejszają ryzyko nowotworu oraz oczyszczają organizm.