Które owoce mają najwięcej witamin?

Owoce stanowią ważny element w diecie. Posiadają wiele witamin i wartości odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Za ich pomocą uzyskujemy naturalną barierę ochronną oraz regeneracyjną. Dodatkowo ich właściwości zdrowotne korzystnie wpływają na nasz wygląd zewnętrzny. Dowiedz się, które owoce posiadają najwięcej witamin.

Truskawki

Polskie truskawki to największa bomba witaminowa w okresie letnim. Zawierają dużą ilość witaminy C, A i witamin z grupy B. Obfitują również w białko, potas, wapń oraz fosfor. Truskawki zaopatrują organizm w naturalną florę bakteryjną. Regenerują skórę, wzmacniają kości i zęby, wspomagają poprawne funkcjonowanie przewodu pokarmowego oraz układu nerwowego.

Owoce leśne

Jeżyny poza pysznym smakiem dostarczają do organizmu witaminę A oraz E. Zawierają również dużo potasu, magnezu i błonnika. Jeżyny niszczą wolne rodniki i posiadają antyoksydanty. Mają działanie antynowotworowe, pozytywnie wpływają na krążenie i zmniejszają ryzyko chorób serca. Poprawiają także kondycję skóry oraz wspomagają odchudzanie.

Jagody to jedne z najzdrowszych owoców. Mają wysoką zawartość witaminy z grupy B, C, A, PP oraz miedzi, cynku i manganu. Dobrze działają na układ pokarmowy oraz krążeniowy. Łagodzą bóle, hamują biegunkę, obniżają cholesterol oraz pomagają uregulować poziom cukru we krwi. Jagody są naturalnym lekiem dla osób posiadających problemy ze wzrokiem.

Śliwki

Posiadają bogactwo witamin A, B oraz E, oznacza to że pozytywnie wpływają na nasz organizm. W ich skład wchodzą składniki minerale, takie jak magnez, potas, fosfor i żelazo. Dzięki utleniaczom opóźniają starzenie się komórek i wzmacniają kondycję skóry. Przyspieszają i ułatwiają proces trawienia, jak i pracę jelit. Spożywać powinny je osoby cierpiące na zaparcia. Śliwki obniżają ponadto cholesterol oraz działają przeczyszczająco na układ pokarmowy.

Czarne porzeczki

Choć ich smak nie każdemu przypadnie do gustu, warto wiedzieć jak cenne są czarne porzeczki. Zawierają ogromną ilość witaminy C oraz A, a także mają w sobie potas, magnez, wapń, żelazo i fosfor. Są również źródłem antyoksydantów, które obniżają ryzyko zachorowania na nowotwór. Wspomagają leczenie dróg oddechowych, układu moczowego, dobrze wpływają na pracę jelit oraz szkielet kostny. Czarne porzeczki regulują prawidłowy przepływ krwi i hamują rozwój chorób oczu, takich jak zaćma.