Nie wszyscy jesteśmy zwolennikami picia herbaty, czy kawy. I choć każdego dnia spożywamy te napoje, to wielu z nas tak na prawdę uwielbia soki owocowe. Możemy je pić do woli, bo mamy nieograniczony dostęp do owoców w ciągu całego roku. Lecz najbardziej w porze letniej i jesiennej. Wtedy też owoce są tańsze niż zimą i wiosną. Korzystając z sezonu zajadamy się owocami krajowymi i sporządzamy z nich koktajle, oraz robimy zapasy na zimę w postaci kompotów, dżemów i soków.
Czym jest sok? Sok jest produktem otrzymywanym z dojrzałych i zdrowych owoców. Lecz może być także sok warzywny przygotowany ze świeżych warzyw.
Kategorie soków
Wszystkie soki ze względu na rodzaj surowca do ich produkcji można je podzielić na:
– soki owocowe
– soki warzywne
– soki mieszane, czyli owocowo-warzywne.
Wśród nich istnieje jeszcze podział na:
– soki świeże tak zwane bezpośrednie
– soki odtworzone z soku i przecieru zagęszczonego.
Ze względu na konsystencję i wygląd soki dzieli się na:
– soki klarowne
– soki mętne naturalnie
– soki przecierowe
Pod względem obróbki termicznej na:
– soki niepasteryzowane krótkoterminowe i chłodzone
– soki pasteryzowane w niskiej temperaturze przydatne do spożycia w ciągu kilku tygodni
– soki pasteryzowane posiadające kilkumiesięczny okres przydatności do spożycia.
Wszystkie soki są bardzo zdrowe, te które przygotowujemy sami, jak również te z półek sklepowych. Gdyż te z masowej produkcji również pozbawione są konserwantów, substancji poprawiających smak, słodzików, sztucznych aromatów i barwników. Poza tym są przygotowywane higienicznie. Wszystkie owoce przed obróbką najpierw są myte i poddawane selekcji. Odrzuca się te owoce, które są w fazie gnicia, jak i owoce robaczywe. Po selekcji owoce są rozdrabniane i przechodzą do tłoczenia na sok. Podczas tej fazy produkcji otrzymywany jest surowy sok. Sok rozlewany jest do opakowań po wcześniejszej pasteryzacji i schłodzeniu. Natomiast ten rozlewany do butelek szklanych dopiero po rozlaniu poddaje się pasteryzacji i chłodzi. Po wszystkich zabiegach zanim soki trafią do sklepów są magazynowane.
Czy warto pić soki?
Soki, to kopalnia witamin. I dlatego koniecznie powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie. Zawierają one tyle samo witamin co owoce, czy warzywa. Wszystkie soki odżywiają ludzki organizm i wpływają na jego funkcjonowanie. Gdyż są cennym źródłem witamin i minerałów. Na przykład witaminy C, która jest niezastąpiona dla organizmu człowieka. Jest obroną przed przeziębieniem i infekcjami. W sokach obecne są również inne cenne witaminy, jak te z grupy B wzmacniające układ nerwowy. Obecna w sokach witamina D, E i K wzmacnia krew i zapobiega starzeniu się organizmu, dodaje energii i sił. Ponadto usprawnia przyswajanie minerałów, które wspomagają układ kostny. Obecny w soku kwas foliowy i błonnik jest również bardzo ważny i pomocny dla zdrowia człowieka. Kwas foliowy niezbędny jest dla przyszłych mam. Natomiast błonnik przyspiesza metabolizm, co sprzyja nieodkładaniu się tkanki tłuszczowej, jak również chudnięciu organizmu. Warto także wspomnieć o pierwiastkach chemicznych znajdujących się w owocach i warzywach, jak magnez, wapń, potas, fosfor. Minerały te są niezbędnym składnikiem w naszej codziennej diecie, gdyż troszczą się o właściwą przemianę materii w organizmie człowieka, dbają o sprawność układu kostnego i usprawniają narząd ruchu, pozwalają długo cieszyć się urodą i posiadać radość życia.