Które owoce są najzdrowsze i których warto jeść najwięcej?

Spożywanie większej ilości owoców to doskonały sposób na poprawę ogólnego stanu zdrowia i zmniejszenie ryzyka chorób. Owoce są doskonałym źródłem niezbędnych witamin i minerałów oraz są bogate w błonnik. Owoce dostarczają również szeroką gamę przeciwutleniaczy wzmacniających zdrowie, w tym flawonoidy.

Spożywanie diety bogatej w owoce i warzywa może zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby serca, raka, stany zapalne i cukrzycę. Owoce cytrusowe i jagody mogą być szczególnie skuteczne w zapobieganiu chorobom. Na szczycie listy znalazły się cytryny, a następnie truskawka, pomarańcza, limonka oraz różowy i czerwony grejpfrut.

Ranking najzdrowszych owoców

Cytryny to owoce cytrusowe, które ludzie często używają w tradycyjnych lekach ze względu na ich korzyści zdrowotne. Podobnie jak inne owoce cytrusowe zawierają witaminę C i inne przeciwutleniacze. Przeciwutleniacze są niezbędne dla zdrowia człowieka. Związki te usuwają w organizmie wolne rodniki, które mogą uszkadzać komórki organizmu i prowadzić do chorób, takich jak nowotwory.

Truskawki to soczyste, czerwone owoce o dużej zawartości wody. Nasiona dostarczają dużo błonnika pokarmowego w porcji. Truskawki zawierają wiele zdrowych witamin i minerałów. Na szczególną uwagę zasługują antocyjany, które są flawonoidami, które mogą pomóc w poprawie zdrowia serca. Błonnik i potas w truskawkach mogą również wspierać zdrowe serce.

Pomarańcze to słodkie, okrągłe owoce cytrusowe pełne witamin i minerałów. Pomarańcze należą do najbogatszych źródeł witaminy C, a jeden średni owoc zapewnia 117 procent Zaufanego źródła dziennej wartości witaminy C.

Limonki to kwaśne owoce cytrusowe, które zapewniają szereg korzyści zdrowotnych. Podobnie jak inne owoce cytrusowe, limonki dostarczają zdrową dawkę witaminy C. Mają również podobne właściwości zdrowotne, antybakteryjne i przeciwutleniające.

Podobnie jak inne jagody, jeżyny zawierają antocyjany wzmacniające zdrowie. Jeżyny zawierają wiele nasion, dzięki czemu mają wysoką zawartość błonnika. Oznacza to, że mogą pomóc w poprawie zdrowia jelit i serca.