Które warzywa są najzdrowsze? Lista produktów, które warto jeść najczęściej

Wszystkie warzywa zawierają zdrowe witaminy, minerały i błonnik pokarmowy – ale niektóre wyróżniają się wyjątkowymi zaletami. Określone warzywa mogą oferować więcej korzyści zdrowotnych niektórym osobom, w zależności od ich diety, ogólnego stanu zdrowia i potrzeb żywieniowych.

Warto stosować się do poniższej listy najzdrowszych warzyw, które są zdecydowanie zalecane w zakresie spożywania ich w ramach zbilansowanej diety.

Lista najzdrowszych warzyw

Szpinak to zielone warzywo liściaste i doskonałe źródło wapnia, witamin, żelaza i przeciwutleniaczy. Ze względu na zawartość żelaza i wapnia szpinak jest doskonałym dodatkiem do każdej diety bezmięsnej lub bezmlecznej. Jedna filiżanka surowego szpinaku składa się głównie z wody i zawiera tylko 7 kalorii.

Brokuły to niezwykle zdrowe warzywo, które należy do tej samej rodziny co kapusta, jarmuż i kalafior. To wszystko są warzywa krzyżowe. Słodkie ziemniaki to warzywa korzeniowe. Pieczony w skórce średni słodki ziemniak dostarcza 103 kalorie i 0,17 g tłuszczu.

Każda filiżanka posiekanej marchewki zawiera 52 kalorie i ponad czterokrotność dziennego zalecanego spożycia witaminy A w postaci beta-karotenu przez osobę dorosłą. Witamina A jest niezbędna dla zdrowego wzroku, a dostarczanie wystarczającej ilości tego składnika odżywczego może pomóc w zapobieganiu utracie wzroku.

Fermentowane warzywa dostarczają wszystkich składników odżywczych ich niesfermentowanych odpowiedników, a także zdrowych dawek probiotyków. Probiotyki to pożyteczne bakterie obecne w organizmie oraz w niektórych produktach spożywczych i suplementach. Niektórzy badacze uważają, że mogą poprawić zdrowie jelit.

Ludzie od dawna używają czosnku w kuchni i medycynie. Każdy ząbek czosnku zawiera tylko 4 kalorie i jest ubogi w witaminy i minerały. Jednak czosnek jest naturalnym antybiotykiem. Na przykład przegląd z 2018 r. zauważa, że ​​ludzie używali czosnku do celów podobnych do antybiotyków od XVI wieku. Czosnek, składnik czosnku, może być źródłem jego prozdrowotnych właściwości. Potwierdzenie tego będzie wymagało dalszych badań.