Czy masło orzechowe jest zdrowe?

Masło orzechowe to zaraz obok kremów czekoladowych i dżemów bardzo popularny produkt, stosowany jako dodatek do potraw, do smarowania pieczywa oraz jako przekąska. Ciekawa konsystencja, słodko-słony smak to atuty, dzięki którym ten produkt bardzo szybko schodzi ze sklepowych półek. Czy jednak masło orzechowe jest zdrowe i można jeść je bez limitu?

Czym w ogóle jest masło orzechowe?

Masło orzechowe charakteryzuje się prostym, niskoprzetworzonym składem. Ten przysmak w wersji oryginalnej w zasadzie składa się jedynie z orzeszków ziemnych, mielonych lub prażonych do uzyskania jednolitej masy.

Należy jednak mieć się na baczności, gdyż niektórzy producenci do swoich produktów dodają cukier, tłuszcze trans, czy oleje roślinne. Należy omijać takie masła orzechowe szerokim łukiem.

Z czego składa się dobre masło orzechowe?

Masło orzechowe dobrej jakości składa się jedynie z orzeszków ziemnych. Stanowi bardzo dobre źródło wielu składników odżywczych. W 100 g produktu znajdziemy ok.:

  • 50-55 g tłuszczu,
  • 25 g białka,
  • 15-20 g węglowodanów (w tym ok. 6g błonnika pokarmowego).

Masło orzechowe to także bogactwo składników bioaktywnych, a w tym: skrobi, witamin z grupy B, E, składników mineralnych takich jak potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor, cynk, miedź, mangan. To także źródło: karotenoidów, flawonoidów, kwasów fenolowych, fitosteroli, alkaloidów, koenzymu Q10 i resweratrolu. Wszystkie powyższe składniki mają pozytywny wpływ na nasz organizm.

Czy masło orzechowe jest zdrowe?

Jak więc możemy zauważyć masło orzechowe, może śmiało zostać zaliczone do produktów zdrowej żywności. Mowa tutaj o asortymencie dobrej jakości, wykonanej ze 100 % z orzechów, bez dodatku substancji konserwujących i niezdrowych składników.

Ze względu na wysoką kaloryczność i dużą zwartość tłuszczu, masło orzechowe powinno być jednak spożywane w umiarkowanych ilościach. Jest doskonałym źródłem białka, aminokwasów oraz jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz dużej ilości witamin i minerałów. Rozsądne spożywanie masła orzechowego w codziennym jadłospisie może przynieść więc wiele korzyści.