Odchudzanie to proces, który wymaga czasu i cierpliwości. Jego podstawowym założeniem jest zgubienie zbędnych kilogramów, a dokładniej niepotrzebnej tkanki tłuszczowej. Odchudzanie powinno być przeprowadzone spokojnie, bez drastycznych niedoborów składników odżywczych. Celem tego procesu powinno być wyrobienie dobrych nawyków żywieniowych. Co jeść, aby schudnąć bez skutków ubocznych i efektu jo-jo?
Co jeść, żeby schudnąć – podstawowe zasady odchudzania
Odchudzanie następuje, najprościej rzecz ujmując, gdy zaczynamy dostarczać organizmowi mniej kalorii, niż potrzebuje. Jest to prosta matematyka, nie ma tutaj żadnych sekretów. Poza bilansem kalorycznym ważna jest jakość pokarmu, który zjadamy. Nie chodzi tutaj o wprowadzenie „diety”, tylko na zastąpienie złych nawyków żywieniowych, na te dobre.
Istnieje szereg kluczowych produktów, które pozytywnie wpływają na organizm i pomagają w procesie odchudzania. Są to między innymi: warzywa, węglowodany złożone, białka zwierzęce i nasiona roślin strączkowych oraz zdrowe tłuszcze.
Co jeść, aby schudnąć?
Aby osiągnąć szczupłą i zdrową sylwetkę ważny jest sposób odżywiania, który:
- Dostarczy optymalnej ilości energii,
- Zapewni odpowiedni bilans makroskładników (węglowodanów, białka i tłuszczu).
Wielokrotnie obalonym mitem jest to, że aby schudnąć, trzeba z diety wyeliminować tłuszcze. Są one niezbędne do pewnych procesów metabolicznych oraz biorą udział w prawidłowym działaniu hormonów. Należy wykluczyć z codziennego jadłospisu tłuszcze, ale te złe, pochodzące z produktów wysokoprzetworzonych, np. z fast-foodów, słodyczy itp.
Kolejnym ważnym czynnikiem wspomagającym odchudzanie jest spożywanie białka. Syci ono po posiłku na dłużej, co zmniejsza wchłanianie kalorii z posiłków. Aktywuje także proces termogenezy po posiłku.
Oprócz tego niezbędnym elementem jest optymalne nawadnianie organizmu. Pijmy tylko i wyłącznie wodę niegazowaną, niesłodzone herbaty ziołowe oraz kawę, która świetnie pobudza metabolizm.
Owoce, a w szczególności warzywa możemy jeść bez umiaru, starajmy się, aby było ich w naszej diecie jak najwięcej. Do tego wszystkiego dołączmy także przetwory mleczne, które pozytywnie wpływają na bakteryjną mikroflorę w jelitach oraz trawienie.
Co jeszcze jeść, aby schudnąć? Przykładowe produkty
Jakie produkty warto włączyć do codziennego jadłospisu, aby schudnąć?
- Chude mięso (najlepiej gotowane, przegotowane na parze lub pieczone),
- Jaja (świetne źródło białka),
- Tłuste ryby (posiadają niezbędne kwasy tłuszczowe omega),
- Kasze, pieczywo pełnoziarniste,
- Warzywa i owoce.